Bergkvist Siljan AB har förvärvats av det Österikiska bolaget Mayr-Melnhof Holz Holding Group, baserat i Leoben. Den 17e december 2021 signerades förvärvsavtalet mellan Mayr-Melnhof och vår tidigare ägare ESSVP IV, rådgett av Orlando Nordics där de blir ny huvudägare till gruppen. Ulf och Per-Ragnar Bergkvist blir kvar som delägare och i sina nuvarande roller. Förvärvet är ett fortsatt steg i Mayr-Melnhofs expansions-, och tillväxtstrategi. Under 2022 förväntas det gemensamma bolaget generera en omsättning över 1 miljard Euro, vilket är ett rekord i bolagens hela 170 åriga historia. Affären avslutas efter granskning av relevanta myndigheter vilket förväntas ske under första kvartalet 2022.                

Mayr-Melnhof Holz är ett 170 år gammalt familjeägt bolag och ett av de ledande företagen inom den europeiska sågverks- och trävaruindustrin. Tillsammans med Bergkvist Siljan kommer gruppen växa sin virkesproduktionskapacitet med cirka 50% till mer än 2,7 miljoner kubikmeter sågat virke per år. Sågverken i Insjön, Mora och Blyberg kompletterar Mayr-Melnhofs befintliga sågverk i Leoben (Österrike), Paskov (Tjeckien) och Efimovskij (Ryssland) perfekt och skapar en stark bas och utgångspunkt för bolagets verksamhet i Skandinavien.

– Mayr-Melnhof Holz, som familjebolag med en imponerande meritlista, är en mycket bra långsiktig majoritetsägare för Bergkvist Siljan. Vi har kommit långt sedan sammanslagningen mellan Siljan Group och Bergkvist-Insjön 2019 och att bli en del av en framgångsrik internationell träindustrikoncern är det naturliga nästa steget för oss. Vi tackar ESSVP IV och Orlando Nordics för deras stöd och samarbete sedan 2018 och ser fram emot att arbeta tillsammans med teamet från Mayr-Melnhof, säger Ulf Bergkvist, ordförande i Bergkvist Siljan.

– Mayr-Melnhof Holz Group och Bergkvist Siljan passar bra ihop. Båda har jämförbar historia, båda är familjeföretag med en lång tradition på över 100 år och båda är dedikerade i hållbarhetsarbete. Vi ser fram emot ett givande samarbete och ömsesidigt utbyte av erfarenheter, säger Richard Stralz, VD för Mayr-Melnhof Holz Holding AG. Ekonomidirektör Michael Wolfram tillägger: – Vi är mycket optimistiska att vi kan snabbt realisera synergi- och tillväxtpotentialen som ett gemensamt bolag, och stärka vår marknadsposition.

Pressträff – MayrMelnhof förvärvar Bergkvist Siljan:
Vi bjuder in till pressträff klockan 09.00 vid kontoret i Mora Siljanssågsvägen 69

Richard Stralz                                                                                  Ulf Bergkvist
CEO Mayr-Melnhof Holz Holding AG                                              Chairman Bergkvist Siljan AB

Vi vill använda cookies för att samla information om hur du använder denna webbplats.
Läs mer om hur vi behandlar data i vår Integritetspolicy.